Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Voorheen was Google Lens enkel beschikbaar voor de eigen Pixel-smartphones van het bedrijf, maar nu wordt de functionaliteit naar alle toestellen uitgerold. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is de Google Foto’s-app, die gratis in de Play Store staat.

De update die Lens toevoegt wordt vanaf vandaag wereldwijd uitgerold en is binnen enkele dagen voor iedereen beschikbaar. Vervolgens krijg je bij elke foto die je in de app bekijkt, een knop te zien waarmee je Lens opent en aanvullende informatie krijgt.

Google Lens is een slimme assistent voor je smartphonecamera. Met behulp van kunstmatige intelligentie en objectherkenning levert Lens relevante info op basis van wat je ziet. Zo kan Lens benoemen welke planten of dieren je ziet als je een foto maakt, en toont de app automatisch reviews van restaurants die in beeld staan op je camera. Ook kan Lens automatisch de gebruikersnaam en het wachtwoord van je wifi-verbinding invullen op je smartphone als je een foto van je router maakt.

Lens is te vergelijken met de manier waarop Google Translate automatisch buitenlandse woorden vertaalt als je je camera erop richt. Ook lijkt het een upgrade te zijn van Google Goggles, een beperkte objectherkenning-app die het bedrijf jaren geleden lanceerde.

Google heeft grootse plannen voor Lens. De dienst wordt ook een onderdeel van de Google Assistant, zodat je niet alleen vragen met je stem maar ook met beeld kunt stellen. Daarnaast zegt het zoekbedrijf binnenkort een versie van Lens voor iOS vrij te geven, zodat ook iPhone-gebruikers ermee aan de slag kunnen.

Standaard staat Google Foto’s al voorgeïnstalleerd op veel Android-smartphones, al leveren sommige fabrikanten hun eigen galerij-app mee.

Bron:  androidplanet.nl

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Populaire videospeler VLC is nog altijd één van de beste manieren om video's in zo'n beetje alle formaten af te spelen. De nieuwste versie is uiterlijk niet zo veel veranderd, maar biedt wel een aantal fijne nieuwe functies.

Voorop staat ondersteuning voor Chromecast. Dat werkt zowel met video voor Chromecasts die aan een tv zitten, als met audio en Chromecast Audio. Bijzonder is dat dat zelfs werkt met soorten bestanden die eigenlijk niet door de Chromecast ondersteund worden. Zo bewijst VLC zich weer eens als veelzijdige alleskunner.

Ook kun je vanaf deze versie video's in HDR bekijken, als je toestel dat ondersteunt uiteraard. Video's in 360 graden zijn nu ook met VLC te bekijken. Zelfs video's in de gigantische 8K-resolutie zijn nu in VLC af te spelen, al komen die in de praktijk nog maar nauwelijks voor. VLC is open source-software, en het heeft de vrijwillige ontwikkelaars drie jaar gekost om tot deze nieuwe versie te komen

VLC 3.0 is gratis te downloaden voor zowel Android als voor iOS.

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Wat is iMovie?
Simpel gezegd is iMovie een programma waarmee je video’s kunt maken en bewerken.

Het programma is gericht op consumenten. Dat betekent niet dat het niet krachtig is, maar het is gewoon niet zo complex als bijvoorbeeld Adobe Premiere Pro of Apple’s eigen Final Cut Pro.

Wat kun je met iMovie?
Je kunt verschillende dingen maken met iMovie. Het belangrijkste onderscheid zit ‘m in Trailers en Films.

  • Trailers. Als je wel eens naar de bioscoop gaat weet je precies wat ik bedoel: die korte stukjes die een nieuwe film aankondigen.
  • Je vakantie als een film. Nu je tegenwoordig niet eens een aparte camera nodig hebt, omdat je zelfs met iPhone video’s kunt maken in hoge resolutie.
  • Geef je foto’s nieuw leven. Het mooiste is misschien wel dat je niet eens video’s nodig hebt. Natuurlijk werkt iMovie vooral goed met films, maar ook als je alleen een foto-collectie hebt kun je al prachtige dingen doen.

 iMovie komt in twee versies: een iOS-editie voor de iPhone en iPad, en een Mac-editie voor de Mac.

Waar download ik iMovie?
Je hebt kans dat het al geïnstalleerd is op je Mac, en het is sowieso gratis als je de Mac in de laatste paar jaar gekocht hebt. Hetzelfde geldt voor de iPhone en iPad, waar je het ook cadeau krijgt bij een nieuwe computer.

In beide gevallen kun je het downloaden via de App Store. Is je Mac, iPhone of iPad al wat ouder? Dan zul je eenmalig moeten betalen voor de app.

Dit is € 4,99 voor de iOS-versie en € 14,99 voor de Mac-versie. Hoewel de aankoop eenmalig is, en je updates gratis ontvangt, zul je de versies wel apart moeten aanschaffen.

Het volledige artikel kunt u nalezen op de website van applecoach.nl

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

RawTherapee is een gratis RAW-convertor en bewerkingsprogramma voor digitale foto's. Het is verkrijgbaar
voor Windows en Linux en wordt nog regelmatig verder ontwikkeld.

Afbeeldingsresultaat voor rawtherapee

RawTherapee wordt gebruikt om enkele bekende parameters bij de verwerking van digitale foto's te
optimaliseren. De meeste gebruikers willen doorgaans alleen de witbalans of de helderheid van een
genomen foto bijstellen. In plaats van een groot en duur fotobewerkingsprogramma te gebruiken,
heeft u met RawTherapee de beschikking over een snelle, kleine en gespecialiseerde applicatie.

Steeds meer camera's ondersteunen het RAW-formaat. RAW-bestanden bieden meer kleurdiepte dan JPG-bestanden (een JPG gaat niet verder dan 8 bits per kleur). De bewerkingen worden zodoende uitgevoerd binnen een grotere kleurdiepte, om pas daarna omgezet en opgeslagen te worden als JPG. Daarmee blijven details behouden die verloren zouden gaan, wanneer de bewerking rechtstreeks
op een 8-bits JPG-afbeelding zou worden uitgevoerd.

RawTherapee ondersteunt JPG (8-bit), PNG (8- of 16-bit) en TIFF (8- of 16-bit). Alle bewerkingen worden
uitgevoerd in de 16 bits/kanaal modus.

Anders dan andere RAW-convertors kan RawTherapee gebruik maken van EAHD als demozaïek-algoritme.
Meer informatie over de resultaten van dit algoritme vergeleken met die van andere programma's
kan gevonden worden op http://www.rawtherapee.com/RAW_Compare/.

Welke camera's worden ondersteund?

De RAW-verwerking van RawTherapee is gebaseerd op dcraw1 (RawTherapee 2.4 gebruikt dcraw
v8.97). Dit betekent dat RawTherapee alle camera's ondersteunt, die door dcraw worden ondersteund
en die gebruik maken van de klassieke RGB Bayer-sensor.

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Je hebt een digitale camera aangeschaft, of fotografeert misschien al een aantal jaren in de automatische stand. 

Wil je meer weten hoe je de kwaliteit van je foto’s kunt verbeteren, of over de mogelijkheden van de camera, of fotobewerking, dan is het misschien leuk om mee te doen met de "digitale fotoclub".

Wij komen zo’n negen maal per jaar op woensdagavond, bij elkaar in De Meent te Amstelveen. Daar bekijken, beoordelen en bespreken wij elkaars foto’s en hebben het over o.a. compositie,  camera-instellingen, e.d.

Op zo'n avond bespreken wij de foto per maand thema. Dit zijn gevarieerde foto onderwerpen, waarin zowel techniek, als creativiteit tot uiting komen. Heb je interesse, kom dan gerust eens langs Zie de Agenda voor details