Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Het gratis beeldbewerkingsprogramma Gimp biedt nagenoeg alles wat je voor het optimaliseren en retoucheren van digitale foto’s nodig hebt. Als je Photoshop gewend bent, is het gratis beeldbewerkingsprogramma Gimp even wennen. Met deze tip kun je de interface van Gimp er bijna net zo laten uitzien als die van Photoshop.

Gimp staat voor GNU Image Manipulation Program. Het programma is opensource en gratis te gebruiken onder Windows, macOS en Linux. Het is een bijzonder populair beeldbewerkingsprogramma, dat inmiddels een prima alternatief voor Photoshop is. De software biedt nog niet alle mogelijkheden van het grote voorbeeld, maar met name als fotobewerkingstool voor het web of als digital paintingsoftware is het al goed bruikbaar. De belangrijkste beeldbewerkingsopties zijn aanwezig, waaronder lagen en de diverse bekende gereedschappen.

Totale make-over
Als je eerder met Photoshop hebtt gewerkt, herken je de belangrijkste elementen meteen. Toch zal de interface wat vreemd aanvoelen door de andere icoontjes en toetsenbordcombinaties etc. Een gebruiker van website Deviantart heeft daarvoor de oplossing gevonden. Hij heeft de bekendste Photoshop-tweaks in een kant-en-klaar pakket gebundeld. Dat pakket bevat o.a.

  • Photoshop-pictogrammen voor de toolbox
  • Photoshop-toetsenbordcombinaties (bijv. ‘p’ voor pen, ‘c’ voor crop oftewel bijsnijden, etc.)
  • Een donkergrijze achtergrond
  • Photoshop-schermlay-out
  • Tool-opties aan de rechterkant van het scherm

Bron: ct.nl

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

irfanviewIrfanView is een gratis (voor niet-commercieel gebruik), closed-source-computerprogramma om afbeeldingen te laten zien en er eenvoudige bewerkingen op uit te voeren.
Het is verkrijgbaar voor Microsoft Windows. Het programma is genoemd naar de maker Irfan Skiljan, uit Bosnië en Herzegovina.
De in Wenen woonachtige Skiljan ontwikkelde de eerste versie van het programma in 1996.
Het programma kan met behulp van taalbestanden in vele talen worden gebruikt, waaronder het Nederlands.
Het maakt gebruik van plug-ins voor uitbreidingen.

De belangrijkste functie van dit programma is, zoals de naam al aangeeft, het weergeven van grafische bestanden. Maar het ondersteunt ook beperkte bewerkingen, zoals het wijzigen van bestandsformaten, kleurcorrectie en bijsnijden. Deze bewerkingen kunnen ook "batchgewijs" op meerdere bestanden worden uitgevoerd.

Verder heeft het een aantal effecten. Deze functies maken IrfanView handig om foto's snel mee te verwerken. Tot versie 4.10 was er geen enkele mogelijkheid om op de foto's te tekenen, zodat het voor professionele grafische bewerking nauwelijks geschikt was. Versie 4.10 (oktober 2007) had wél een eenvoudige "Paint"-functie.

Een ander nuttig gebruiksdoel van IrfanView is formaatconversie; door de brede ondersteuning kun je allerlei formaten omzetten. Ook is het mogelijk transparante GIF's te maken. En je kunt er onder meer diashows en indexpagina's voor webpagina's mee maken en geluid (zoals MP3's) mee afspelen.

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Vlaamse onderzoekers ontdekken een lek in de beveiliging van draadloos internet. Overheden wereldwijd slaan alarm.

Vele miljoenen gebruikers van wifi lopen het risico dat hun internetgedrag afgekeken wordt en dat hackers vertrouwelijke informatie stelen. De ontdekking van de Key Reinstallation Attack, zoals het lek heet, is het werk van Mathy Vanhoef, postdoctoraatsonderzoeker aan de KU Leuven. Onderzoekers van de universiteit Leuven maakten deze bevindingen maandag bekend, en het werd kort daarop bevestigd door het Nationaal Cyber Security Center (NCSC), dat direct alarm sloeg.

“Veilig wifi is cruciaal voor het goed functioneren van de Nederlandse samenleving”, waarschuwt het NCSC. Aangezien het een wereldwijd lek is, vaardigen overheden in veel andere landen vergelijkbare waarschuwingen uit voor de kwetsbaarheid, die door de onderzoekers ‘KRACK’ is genoemd. Het is de eerste keer dat er zo’n groot lek is ontdekt in de beveiliging van wifi.

NRC beantwoordt drie vragen hierover.

1) Wat is er precies mis?
Er zit een beveiligingslek in de standaardtechnologie die een veilige verbinding tot stand moet brengen, WPA2. Door de fout was verkeer dat veilig leek mogelijk jarenlang kwetsbaar voor hackers. De onderzoekers richtten zich op de digitale ‘handdruk’ die een wifinetwerk en smartphone of laptop met elkaar maken. In principe is elk apparaat dat wifi gebruikt op basis van WPA2 (en de voorloper WPA) kwetsbaar voor deze aanvalstechnieken. Voor de beveiliging van wifi zijn geen andere technieken dan WPA2 beschikbaar, en wifi is een van de meestgebruikte manieren ter wereld om online te gaan.

Met hulp van het lek kunnen kwaadwillenden bijvoorbeeld wachtwoorden voor websites onderscheppen, creditcardnummers aflezen, en e-mails, foto’s en andere privé-communicatie inzien. Een hacker moet wel fysiek in de buurt zijn van het wifinetwerk om de aanval uit te voeren.

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Twee handige tips om nog meer uit Google Foto's te halen.

Google Foto.png

Animaties maken
Met jouw afbeeldingen in Google Photos kun je stop-motion animaties maken. Selecteer Assistant en vervolgens Animation.
Dan kun je tussen de twee en vijftig foto’s selecteren. Als je op Create drukt, heb je een zelfgemaakte GIF die je direct kunt delen.

Collage maken
Een fotocollage maken is een leuke manier om een kleine timelapse te maken van je stapavond, dagje weg of wat dan ook. En daarvoor hoef je niet per se te klooien in een fotobewerkprogramma, want Google Photos maakt zo’n collage in een paar seconden.
Selecteer weer Assistant en klik vervolgens op Collage. Vervolgens selecteer je de gewenste foto’s en als je op Create hebt gedrukt, kun je jouw collage direct opslaan en delen.

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

ESET lanceert Chrome Cleanup, een nieuwe scanner voor Google Chrome die is ontworpen om gebruikers veilig online en zonder onderbrekingen te laten browsen. Chrome Cleanup is beschikbaar voor alle Google Chrome-gebruikers die op Windows draaien.

Aangezien cyberaanvallen complexer worden en moeilijker te ontdekken zijn, kan online surfen leiden tot het bezoek aan gevaarlijke sites die kwaadaardige software op apparaten kunnen installeren.
Chrome Cleanup waarschuwt Google Chrome-gebruikers voor mogelijke bedreigingen wanneer het ongewenste software detecteert. Google Chrome geeft gebruikers vervolgens de mogelijkheid om de software te verwijderen.
Chrome Cleanup werkt op de achtergrond, zonder zichtbaarheid of onderbrekingen voor de gebruiker. Het verwijdert de software en informeert de gebruiker zodra de opruiming succesvol is voltooid.

Chrome Cleanup is onderdeel van de nieuwste Google Chrome versie. U hoeft zelf geen aktie te ondernemen.